Vecka 34
Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått för bra och tänka att det får inte vara så här lätt. Eller så tänker du motsatsen, allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.
Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.
Besök hos barnmorskan vecka 33
Var till barnmorskan igår och allting såg bra ut. Slapp ta prover och väga mig den här gången, men får säkert göra det när vi ska dit om två veckor.
Blodtryck: 95/60
SF: 33
Bebisens Hjärtslag: 145
Vecka 33
Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.
Mina anteckningar: Har inte märkt någon större skillnad sedan förra veckan.
Magen växer på och den lilla fortsätter att sprattla runt där inne, men det märks mer och mer att det börjar på bli trångt där inne.
På torsdag ska vi till barnmorskan igen.
Bra att ha lista!
Hittade en lista som jag fyllt i,
(x) Bodys
(x) Dress
(x) Kofta, Tjockare tröja
(x) Mjukisbyxor
(x) Mössa
(x) Vantar
(x) Pyjamas
(x) Strumpor
(x) Overall-tunn
(x) Overall-tjock
SKÖTA!
(x) Skötbord
(x) Skötbädd/skötskydd
( ) Feber termometer
( ) Bad termometer
(x) Våtservetter
(x) Tvättlappar
(x) Blöjor
(x) Blöjhink
( ) Badbalja
(x) Badhandduk
(x) Tops
MINI-APOTEK!
(x) Kräm mot röd bebisrumpa
(x) Näsdroppar för spädbarn
( ) Febertermometer
(x) Kräm mot torr hud
(x) Babyolja
( ) Bröstvårtskräm
(x) Nässug
(x) Alvedon
ÄTA!
(x) Bröstpump (handpump)
(x) Nappflaska
(x) Flaskborste
(x) Amningskudde
(x) Amnings kupor
(x) Små handdukar "Spy-handdukar"
BARNVAGN!
(x) Barnvagn
(x) Åkpåse
(x) Solskydd
(x) Skötväska
(x) Bäddsett
(x) Myggnät
(x) Regnskydd
( ) Barnvagnsleksak
ÖVRIGT!
( ) Bilstol
(x) Bärsele
( ) Filtar
(x) Babysitter
(x) Nappar
( ) Batterier
(x) Babygym
TILL MAMMA!
(x) Bindor
(x) Vattenflaska
(x) Amningsbh
( ) Bröstvärmare
Säg gärna till om jag har missat något! :)
Vecka 32
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
Mina anteckningar: Denna vecka har jag faktiskt inte märkt någon skillnad om man jämför med förra veckan, förutom att bristningarna på magen fortsätter att komma. (se bilder nedanför) När jag kollar i spegeln tycker jag inte att det ser speciellt hemskt ut, men när jag anstränger mig för att lyckas se dom, eller knäpper en bild så tycker jag att de ser hemskt ut, så jag är glad att se sitter långt ner så att jag inte ser dom! Men jag ska inte klaga, finns dom som fått mycket värre och än så länge är det bara på ena sidan, även om de är på väg på den andra också!
Barnmorskan vecka 31+4 Föräldraträff (träff 2)
Precis kommit hem från föräldraträffen, pratade mest om olika bedövningar, sen fick jag och Pontus gå ifrån en stund för att gå till barnmorskan, och när vi kom tillbaka fortsatte hon att prata om det. Så tror inte det var så mycket annat.
Besöket hos barnmorskan gick bra och allt ser bra ut. Fortfarande lite lågt blodvärde
men det går åt rätt håll.
VIKT: 72kg och har gått upp 2kg sedan förra besöket.
BLODTRYCK: var 120/60 och är det högsta jag haft hittills har tidigare legat på 105/60.
BLODSOCKER: låg på 6.9 som är helt normalt
HB: ligger nu på 107 och förra gången låg jag på 105 så en liten förbättring.
BEBIS HJÄRTSLAG: låg på 154, vilket är det högsta hittills då det har legat på 143-145 tidigare.
SF: måttet är nu 32 och jag ligger på det översta strecket på kurvan.
Jag ska nu börja gå på tätare kontroller och nästa träff är den 22a September.
Vecka 31
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.
Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
Mina anteckningar: Har börjat få bristningar även på magen, men dom här är lite värre än alla de andra.. De gör ont och de kliar, spelar verkligen inte någon roll hur mycket jag än smörjer, så hjälper det inte! Men det är bara att stå ut, det är inte lång tid kvar nu, 9 veckor, och fortsätter tiden att gå så här snabbt så är liten här på nolltid.
Sparkarna har även börjat bli mycket hårdare och det händer ganska ofta att det gör ont när liten sparkar på vissa ställen.
Jag har även börjat få svårare att sova om nätterna och jag är ovanligt trött om dagarna, men detta kan även bero på att jag kanske håller på att bli förkyld, så det är inget jag kan säkert säga vad det beror på.
Imorgon börjar vi på föräldrautbildningen, jätte spännande. Skulle egentligen börjat förra veckan, men då var hon som hade hand om våran grupp sjuk, så vi ska ta igen det på torsdag, när jag och Pontus även ska till barnmorskan.