Besök hos barnmorskan vecka 25
Varit till barnmorskan idag, fick en annan barnmorska den här gången då Karin som jag annars brukar ha var på semester. Trivdes inte alls bra med hon vi träffade idag så jag är glad att Karin hinner komma tillbaka till nästa gång vi har tid den 16aug.
Allt såg i alla fall bra ut och tur var väl det.
jag väger nu 66.4kg och har gått upp ca 7.4kg sedan inskrivningen, 8,4kg om man räknar med att jag gick ner ett kg i början.
Hjärtat slog ca 143 slag i minuten.
symfys-fundus måttet var 25.
Blodtrycket ligger på 105/60 och är ungefär lika som jag haft vid tidigare besök.
Blodsockret var lite högre än tidigare (men fortfarande normalt) men då hade jag ätit/druckit precis innan så det berodde antagligen på det.
Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.
Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
Sen förra veckan har jag märkt mer och mer hur magen växer. Kläderna börjar mindre och bebisen sparkar allt hårdare. Annars har det inte hänt så mycket. Imorgon har jag en tid hos barnmorskan så det kommer ett litet inlägg om det då.
Vecka 24
Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.
Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
Den ända skillnaden som jag märkt sedan förra veckan är att det börjat läcka bröstmjölk, men det är så lite att det är ingenting som märks. Jag får fortfarande väldigt ont i ryggen när jag är ute och går och det kommer fler och fler bristningar, men det är sånt man får räkna med, och det är faktiskt ingenting som stör mig speciellt mycket. Jag är glad att jag mår så pass bra som jag gjort under hela graviditeten och hoppas att det fortsätter så!
Planlösning

Vecka 23
Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.
Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.


Nu börjar det märkas att man går upp i vikt. kläderna börjar på bli för små och bristningarna kommer lite här och där, men självklart är det värt det och det måste nog vara ända gången man är positiv till att bli tjock! Lillen sparkar på som vanligt, och jag h*ns rörelser tydligare för varje vecka som går, och det finns verkligen ingenting bättre än att ligga i sängen och mysa medan h*n sparkar. Något jag också märkt är att det blir svårare att hitta en ställning som känns bra när man ska sova. vilket gör att det blir väldigt lite sömn vissa nätter.
Vecka 22
Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.
Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.
Sparkar
Ligger i soffan och myser lite mer än vanligt när lillen sparkar, då jag nästan inte känt några de senaste fyra dagarna, och dom få sparkar jag känt varit ovanligt svaga. Men nu är det som vanligt igen och jag känner mig otroligt lättad.
