Vecka 38

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.


Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

 

Egna anteckningar: Nu är det inte långt kvar, och det är svårt att kunna tro att inom fyra veckor kommer vi säkert att ha en liten här hemma. Jag märker inte så stor skillnad, förutom att det börjar på bli ganska tungt nu.  Jag har trots allt gått upp 22kg och det är klart det tar på kroppen. Tror även att slemproppen har gått nu, så vi får se om liten bestämmer sig för att titta ut tidigare, eller om den fått envisheten från mig och stannar inne längre. Tycker det är lite svårt att säga och veta när man aldrig har varit med om det förr. I alla fall så har magen sjunkit ganska mycket (tycker jag) vet inte om det syns så bra på bilderna. Jag börjar känna att jag vill ha klart allt nu, lägenheten och alla saker till bebisen.

 

Det som vi inte har hemma just nu är:

Bilbarnstolen (som vi kanske ska hämta imorgon)

Bäddsett, täcken och kuddar (till säng och vagn)

Badbalja

Feber termometer

Overallny vecka, nya tapeter och nytt golv

Ännu en ny vecka, idag har jag varit ner till barnmorskan en sväng och lämnat ett blodprov. Efter det gick jag till skolan och väntade tills Pontus slutade och efter det gick vi på stan en sväng. Nu har vi kommit hem och jag vet inte riktigt vad vi ska göra. Finns inte mycket att göra här hemma när hela lägenheten står ihop packad. Vi har ingen soffa att sitta i och inget bord att äta vid. Imorgon blir dom förhoppningsvis klar med tapeterna så vi kan ställa ordning i vardagsrummet, men sen dröjer det till torsdag innan vi kan fixa köket eftersom dom ska byta ut golvet där också. Så mellan onsdag och torsdag ska vi och katterna åka bort då det inte kommer gå att använda köket alls då.  Kommer nog bli ganska dåligt med inlägg här, jag ska även försöka få lite tid till att göra en ny header eftersom bloggplatsen har gjort bloggen bredare. Men jag tror jag tar det i slutet på veckan när jag har något bekvämare ställe att sitta på, just nu har jag bara golvet. 

 Såhär ser vårat kök ut just nu..

Och vardagsrummmet...

 

 

 

 

Men det blir nog bra tillslut! :)Barnmorskan vecka 37 (36+5)

Var till barnmorskan idag och allt såg bra ut. 

Jag väger nu 80.2 kg och har gått upp 22kg sedan inskrivningen. Både jag och barnmorskan blev lite chockade när vi såg vad det stod på vågen då jag gått upp

5kg på två veckor!

Bebisens hjärtljud låg på 150.

Sf måttet var 36

Blodtrycket låg på 120/70

Ska tillbaka på måndag igen för att lämna ett blodprov eftersom jag är Rh negativ.

 

Nu är det inte långt kvar, och nu känns det verkligen att det är nära.

När vi var klar hos barnmorskan idag mötte vi ett par från föräldragruppen som kom och bar på deras lilla (glömde fråga om det blev en kille eller tjej) och det fick en att tänka efter, bebis kan ju faktiskt titta ut när som helst :)Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

 

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet lika så.

 

 

Egna anteckningar: Blir allt mer andfådd när jag är ute och rör på mig. Har även börjat få lite ont i ryggen, men är det konstigt med 17 extra kilo att bära på? :)

 

Fick åka till barnmorskan tidigare idag, läs mer om varför HÄR och HÄR.

Du kan även läsa inlägget jag skrev när jag kom hem därifrån HÄR

Barnets hjärtljud låg på 155. 

Jag hade ingen äggvita i urinen.

Och mitt blodtryck var normalt, minns tyvärr inte exakt hur mycket det var.

Ska tillbaka dit på fredag, så det kommer lite bättre information då!Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

 

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

 
 
 

Inte långt kvar nu!

 Vecka 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

 

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

 

 

Egna anteckningar: Märker ingen större skillnad nu. Värkarna fortsätter att komma lite då och då, men hittills verkar det inte vara någon fara. 

Känns som magen blivit mindre sedan förra veckan, men det kanske bara känns så.

Förutom det vet jag inte om det finns så mycket mer att säga om veckan som varit. Senare i veckan ska vi till barnmorskan så då kommer det ett inlägg med lite mer information om hur allt ser ut!Besök hos barnmorskan vecka 35 (34+3)

Precis kommit hem från barnmorskan och allt ser bra ut. 

 

Väger nu 75kg och har alltså gått upp 17kg sedan inskrivningen.

Blodtrycket ligger på 120/70

Blodsockret 5.5

Blodvärdet såg mycket bättre ut än tidigare och ligger nu på 121

Bebisens hjärtljud ligger på 148 och

Sf måttet ligger på 34-35 cm

 

Urinprovet jag lämnade sist visade ingenting, vilket var ganska konstigt eftersom provet jag lämnade på sjukhuset någon dag innan visade att jag hade uvi.

Men efter att hon ringt och prata med sjukhuset var alla överrens om att jag skulle äta penicillin fram till förlossningen. 

 

Jag har även fått något som jag inte minns vad det hette, men jag har i alla fall domnat bort i halva armen och handen. Som jag förstod var det ganska vanligt om man blev svullen, och det berodde på att någon nerv kom i kläm. 

Men det var ingenting att bry sig om så länge som det inte blev mycket värre eller gjorde ont. Förhoppningsvis så försvinner det, annars kunde man köpa någonting som man satte på handen som kunde göra att det blev bättre, men det känns onödigt när det är så kort tid kvar! 

 

Vi har en ny tid om två veckor! :)