Vecka 21

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

 

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

 

 Ultraljudsbilder vecka 18+1

Här är bilderna från ultraljudet vi gjorde i vecka 18+1, vi kollade inte vilket kön det är.
Bebis är beräknad till den 13 November 2011

Från sidan


Framifrån

En fot


Framifrån


Från sidan
 


Barnmorskan vecka 21

Var till barnmorskan idag, alla prover jag lämnade sist såg bra ut! Fick veta jag min blodgrupp är Rh negativ. Lyssnade på lillens hjärta, det slog ca 140-145 slag. Jag har fortfarande väldigt lågt blodtryck men det är bättre än att jag har för högt. Behövde inte ta några blodprov idag, utan får göra det nästa gång vi ska dit.

 

nästa besök är den 26 juli.